Elke mening is anders (theorie)
Iedereen heeft een mening. Een mening is een in de mens aanwezige subjectieve opvatting over een onderwerp. Met het uitspreken van een mening geef je aan hoe je ergens over denkt.

In de politiek wordt het uitwisselen van meningen en opvattingen een (politiek) debat genoemd. Uiteindelijk wint de mening met de meeste aanhangers. Makkelijker kan het niet.

Alle meningen worden over één kam gemeten (Praktijk)
Elke Nederlander heeft een mening, waardoor er honderdduizenden meningen zijn.

Het wordt door eenieder geaccepteerd dat we al deze meningen kunnen afzetten op één as (indicator). Om het makkelijk te houden zetten we aan de linkse kant van de as  ‘links’ en aan de rechtse kant van de as ‘rechts’. Eventueel kan precies in het midden van de as ‘midden’ worden geschreven.

Roept u het maar. Waar past u mening?

Bent u links, rechts of midden?


Toepassingen

Door eenieder wordt het geaccepteerd als een persoon zegt: ‘ik ben links’ of ‘ik ben rechts’. Maar wat zegt dit nu eigenlijk?

Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij gehele landen als ‘rechts’ worden beschouwd. Miljoenen mensen worden even in één vakje gestopt. Dit is makkelijk voor ons menselijk brein.
Maar wat zegt dit nu eigenlijk? En welke persoon maakt deze indeling? Een persoon die -volgens de eigen maatstaven-  ook in het rechtse vakje zit of zit deze persoon toevallig in het linkse vakje?

Verticale as: houding/attitude
Met bovenstaande in het achterhoofd kan met een schuine blik naar de horizontale as worden gekeken. Waarom wordt er geen verticale as toegevoegd? Een houding as.

Het tegenovergestelde van een ‘mening’ is ‘weten’.

Ik denk bovenstaande te weten, maar uiteindelijk blijft het mijn mening.

Mening