Speurhond Overheid in Nederland1

Speurhond Overheid in Nederland: altijd op zoek naar maatschappelijke vraagstukken.

Bij verkiezingen krijgen alle stemgerechtigden in Nederland de mogelijkheid om een stem uit te brengen. Zo waren er onlangs nog de Provinciale en waterschapsverkiezingen.

Over de jaren heen zien we een teruglopende verkiezingsopkomst. Terwijl in sommige landen mensen (letterlijk) een moord plegen om te mogen stemmen, zijn we in Nederland iets koelbloediger. Hoe dan ook, gaat een grote groep Nederlanders GEWOON niet naar de stembus.

Bij onze Zuiderburen is het verplicht om te gaan stemmen. In Nederland is dat niet het geval.

Maar wat als..

Wat zijn de voor- en nadelen van een 100%-opkomst?


Meedenken en meepraten
Het grote voordeel van een 100%-opkomst is dat de verkiezingsuitslag meer accuraat is met hetgeen daadwerkelijk leeft onder de bevolking. In het huidige systeem kan het zo zijn, dat een bepaalde groep stemmers bepaald wat er in Nederland de komende vier jaar gebeurd. Dit door simpelweg naar de stembus te gaan en de politici te kiezen.

Als onderzoeker is het vervolgens interessant om te weten hoe er per stembus (postcode) gestemd wordt. Hier kan, indirect, mee worden afgeleid welke wijk welke behoefte heeft. Op dit moment kan dat ook, maar het betreft een steekproef. Steekproeven kunnen afwijken van de werkelijkheid. Tot slot maakt het wel naar de stembus gaan, mensen bewust van de overheid en de politiek. Hetzelfde dat je je tanden extra poetst alvorens je naar de tandartscontrole gaat, denk je voor de stembusgang (onbewust) na over op wie je gaat stemmen.. En…uiteraard… wat je dezelfde avond gaat eten.

Niets moet
Hoe dan ook, heeft het verplicht stemmen ook een keerzijde. We hebben namelijk ook oorlogen gevoerd om juist vrij te zijn in ons denken en doen. Het verplicht moeten stemmen past hier niet bij.

Daarnaast zijn we allemaal mensen. Mensen geven wel eens wenselijke antwoorden en zijn gevoelig voor populistische uitspraken. De vraag is of een 100%-response ook betere antwoorden geeft voor het land. Verkiezingen met 100%-opkomst kunnen er toe leiden, dat politici meer geselecteerd worden op het zijn van stemmenkanonnen. Dit kan nationalisatie in de hand werken.

Toekomst
Hoe dan ook zal het in Nederland niet zo’n vaart lopen met het verplicht stemmen. Laten we maar eerst de stemcomputer weer voor de dag halen. Daarnaast ontkomen we er in Nederland niet aan om te onderzoeken of er geen mogelijkheid bestaat om gewoon thuis achter de computer te stemmen.

Zo accepteren we het allemaal dat we thuis, met een kopje koffie, de belastingaangifte doen. De response van de belastingaangifte is tegen de 100%. Waarom zou deze belastingaangifte niet kunnen worden afgesloten met één vraag: Aan wie vertrouw je je centen toe?

Op wie stem je?

Speurhonden Overheid in Nederland

 

Woef,
Martijn Hulsen