1457 actieve wethouders
Op dit moment zijn er 1457 actieve wethouders in Nederland. 8 op de 10 wethouders is man (79,1%). De provincie Zuid-Holland kent de meeste wethouders (243); de provincie Flevoland de minste wethouders (26). Hofleverancier van wethouders zijn de lokale partijen (29,4%), gevolgd door het CDA (21,4%), de VVD (13,5%) en D66 (10,1%).

Gemiddelde zittingsduur
Op dit moment is een gemiddelde wethouder 3 jaar en 14 dagen in dienst. Vind je dit hoog of laag? Laat het me weten in het commentaarveld onderaan deze pagina. Ter vergelijking: een gemeentesecretaris is gemiddeld 4 jaar en 8 maanden in dienst.

Langstzittende wethouders
De langstzittende wethouders zijn:

1 Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand, gemeente Loon op Zand / Noord-Brabant, 1997)
2 Jon Herselman (VVD, gemeente Kapelle / Zeeland, 1998)
3 Rien Wijdeven (ABB/Bernheze Solidair/OPG, gemeente Bernheze / Noord-Brabant, 1998)
4 Henk Wessel (Algemeen Belang, gemeente Elburg / Gelderland, 1998)

De top bestaat louter uit mannen. Marga de Goeij-van der Klugt (CDA) is de langstzittende, vrouwelijke, wethouder (vanaf 2002). Hiermee staat ze nog net in de top 10. Renée Hoekman-Sulman (Dorpartij Mierlo) volgt.

www.overheidinnederland.nl

Database overheid

PvdA/SGP meest ervaren wethouders
De PvdA en de SGP hebben, gemiddeld, de meest ervaren wethouders: beide 3 jaar en +/- 10 maanden. Het CDA (3,3 jaar), de VVD (3 jaar), ChristenUnie (2  ,7 jaar), D66 (2,2 jaar), SP (2 jaar) en GroenLinks (1,9 jaar).

Zeeland meest ervaren
Zeeland kent de meest ervaren bestuurders (4,5 jaar); Drenthe de minste (2,3 jaar).

Overheid onderzoek

Fragment YouTube ‘De overheid in Nederland groeit

Langstzittende wethouder in Nederland (2014)
In 2014 was Co van Schaik (PvdA) de langstzittende wethouder in Nederland. Van 1978 tot 2014 was hij wethouder. Dit betekent dat Co van Schaik 39 jaar wethouder was.

Opstelling ranking wethouders
De lijst van wethouders is samengesteld met behulp van de overheidsdatabase van Overheid in Nederland. Dagelijks wordt deze database ge-update. De meetdatum is 20 april 2015. Opvallend is dat in 2014 (na de gemeenteraadsverkiezingen) er nog 1483 wethouders in Nederland waren; nu 1457. Een oorzaak hiervan zijn de gemeentelijke herindelingen (denk aan de nieuwe gemeenten Nissewaard en Krimpenerwaard). Kijk ook onze eerdere rankings: ‘de langstzittende Statenleden in Nederland‘ (2015), ‘de langstzittende griffiers van Nederland‘ (2014), ‘de langstzittende gemeentesecretarissen van Nederland‘ (2014), ‘de langstzittende Europarlementariërs (2014)’. en ‘de langstzittende burgemeesters in Nederland‘ (2014).

Wilt u zelf de wethouders vinden. Ga naar wethouders in Nederland.

 

Top,
Martijn Hulsen


Vind alle adressen en contactgegevens van Nederlandse politici, ambtenaren en mensen werkzaam bij de overheid.