‘Betrouwbare overheid’
In Google levert de woordencombinatie ‘Betrouwbare overheid’ 527.000 zoekresultaten op. Als vervolgens gezocht wordt op ‘niet-betrouwbare overheid’ verschijnen er 21.400.000 zoekresultaten.

Ondanks dat dit niets zegt over de daadwerkelijke betrouwbaarheid van de overheid, zegt dit wel iets over de beeldvorming. In eerdere blogs (o.a. in de blog marketing & overheid) werd hier al over geschreven.

Niet-betrouwbare overheid

Niet-betrouwbare overheid

betrouwbare overheid

Betrouwbare overheid

Opgepast moet worden, dat er niet een self fulfilling prophecy ontstaat. Wellicht ten overvloede om te vermelden, maar de Nederlandse overheid is, in vergelijking met andere (niet-Westerse) landen, ZEER betrouwbaar. In Nederland is er een politieke systeem waarbij eenieder Minister-President kan worden.

Toch is de beeldvorming anders.

Hersenspoelen
Om de impact van beeldvorming te laten zien, gaan we een oefening doen. De opdracht is heel eenvoudig: denk nu niet aan een ‘Krokodil’. Ik herhaal, denk nu niet aan een Krokodil..

Proficiat, uw beeldvorming is net beïnvloed. Wie had dat gedacht, dat je vandaag nog aan een krokodil zou denken. Denk nu nog aan een Paarse krokodil en u kunt meteen weer iets ‘mompelen’ over de overheid.

Calimero
In die zin is de overheid net Calimero. ‘Zij zijn groot en ik ben klein, en da’s niet eerlijk, o nee’. Uiteindelijk is het nog altijd 16,7 miljoen Nederlanders tegen een handvol ambtenaren…

En laten nu net die ambtenaren niet dagelijks bezig zijn met de beeldvorming rondom hun club. Zij hebben hun handen namelijk al vol aan de Paarse krokodil…

 

Vrolijke Koningsdag,
Martijn Hulsen