M/V Burgemeesters in 2015
Op dit moment is 78% van de burgemeesters van het mannelijke geslacht; 22% vrouwelijk.

Noord-Holland kent de meeste vrouwelijk burgemeesters: 39%; Drenthe de minste. Met name in Drenthe is de verdeling man/vrouw ‘zoek’, waarbij 0% van de burgemeesters vrouw is. Van de vrouwelijke burgemeesters is 31% van de VVD en het CDA; 24% van PvdA. Op afstand volgen D66 (6%), ChristenUnie (2%) en GroenLinks (2%).

Zie voor een verdeling man/vrouw onderstaande grafiek. De data is ontleend uit de database van Overheid in Nederland.

Geslacht Burgemeesters 2015

M/V burgemeesters in 2005
Ter illustratie is bekeken hoe de verdeling 10 jaar geleden was; in 2005. Daarvoor zijn 467, waarnemend, burgemeesters geanalyseerd (mei 2015: 393 burgemeesters)

In 2005 was 85% van de (waarnemend) burgemeesters man; 17% vrouw. In 2005 waren niet in Drenthe, maar in Zeeland (8%) en Limburg (9%) -relatief gezien- het minst aantal vrouwen actief. PvdA is hofleverancier (36%), gevolgd door de VVD (27%), het CDA (23%), D66 (7%) en GroenLinks (4%).

Zie voor een verdeling man/vrouw onderstaande grafiek. De data is ontleend uit de database van Overheid in Nederland.

Geslacht Burgemeesters 2005

Ennuh?
Ondanks dat er duidelijke afwijkingen zijn tussen 2005 en 2015 blijft het een gevaarlijke discussie om uitspraken te doen over de verdeling man/vrouw als burgemeester zijnde. Het is een cliché, maar uiteindelijk gaat het m.i. niet om het uiterlijk, maar om het innerlijk: de inhoud.

Wat heeft burgemeester x nu echt bereikt in de afgelopen periode?

In Maastricht is onlangs een nieuwe vrouwelijke burgemeester benoemd, als opvolger van Onno Hoes. Annemarie Pen refereerde bij haar benoeming mooi naar haar behaalde resultaten uit het verleden, toen er naar haar capaciteiten werd gevraagd. Respect.

Ranking langstzittende burgemeesters
Het lijstje van langstzittende burgemeesters van Nederland bestaat met name uit mannen. Hoe dan ook, zou het zo maar kunnen dat de opkomst van de vrouwelijke burgemeesters, met Annemarie Pen, inmiddels vanuit het zuiden is begonnen. Ik ben benieuwd en we blijven het volgen in de ranking langstzittende burgemeesters van Nederland.

 

Top,
Martijn Hulsen

P.s.. Bovenstaand artikel is opgesteld naar aanleiding van een onderzoeksvraag omtrent burgemeesters van de Limburgse Kranten. Zij publiceerden het volgende artikel over burgemeesters: http://www.limburger.nl/article/20150429/REGIONIEUWS01/150429602/1056