ABP de grootste?

Pensioenfondsen nederland

De grootste SWF van de wereld (juni 2015, SWFI) – x mrd $

Een Sovereign Wealth Fund (SWF) is een beleggingsfonds dat beheerd wordt door de overheid of waarbij de overheid een flinke vinger in de pap heeft. De tien grootste SWF’s van de wereld zijn (meetdatum: juni 2015):

10. ABP Pensioenfonds voor overheid en onderwijs – 400 mrd $
ABP is de bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheid en onderwijs. Hedendaags zijn er 2,8 miljoen deelnemers en beheert het 440 mrd $.

Het eerder in onze blog genoemde AAP kan een mooie samenwerkingspartner van ABP vormen.

9. KNPS – 455 mrd $
Het KNPS (The National Pension Service of Korea) is het nationale pensioenfonds van Zuid Korea. In Zuid-Korea wonen 50 miljoen mensen en werken meer mensen bij de overheid. Desalniettemin vormt onze ‘ABP’ op een kleine achterstand.

8. SAFE IC – 567 mrd $
Safe Investment Company uit China is in 1997 opgericht. het is verantwoordelijk voor het beheren van (een deel van) China’s buitenlandse bank- en geldtegoeden.

Om aan te geven om hoeveel geld het gaat, schrijven we het bedrag eens uit: $ 567.000.000.000.

Zal je kunnen slapen als je hier eindverantwoordelijk voor bent en een (nieuwe) oorlog breekt uit?

Overheid beheert geld

De overheid investeert voor u

7. KIA – 592 mrd $
Kuwait Investment Authority investeert in de verworven olie-inkomsten. Interessant om te vernemen is dat KIA het geld gebruikt (‘investeert’) om in de toekomst, voor de nieuwe generatie, een alternatief te kunnen bieden voor de olie-inkomsten.

6. CIC – 746 mrd $
Het is een kwestie van geduld alvorens heel de wereld Chinees ‘lult . Dit is de tweede Chinese beleggingsfonds, dat verantwoordelijk is voor het beheren van Chinese bank- en geldtegoeden in het buitenland. Om het makkelijk te maken, beheren ze het in fonds ook enkele bank(participaties). Deze banken kunnen vervolgens hun geld beheren. De Yin vult de Yan aan en visa versa.

5. SAMA FA – 757 mrd $
SAMA Foreign Holdings uit Saudi Arabië is de centrale bank van Saudi Arabië. Het beheert buitenlandse reserves van het land en wordt gevoegd door de eigen olie-inkomsten.

SAMA FA is in 1952 opgericht. Een voorloper was de Saudi Hollandi Bank. Daarin hadden we als handelsnatie nog een rol.

4. ADIA – 773 mrd $
Abu Dhabi Investment Authority is in 1976 opgericht en beheert de olie-inkomsten van de Verenigde Arabische Emiraten. Het fonds is volledig eigendom van staatsman Abu Dhabi. Dit is  Monopoly-spelen op wereldniveau. Met zulke bedragen koop je niet de Kalverstraat. Nee, je koopt de gehele stad..

3. Norway GPFG – 882 mrd $
De laatste tijd gaat het veel over ‘Statens Pensjonsfond – Utland’ of het Norway Government Pension Fund (GPFG). Zo werd er onlangs nog medegedeeld dat het fonds niet meer belegd in steenkool-fabrikanten. Gemiddeld beheert het fonds, uit Noorwegen, ca. 1% van de beursgenoteerde aandelen in Europa.

Het fonds is opgericht om een alternatief te vinden voor Noorwegen als de gas- en olie-inkomsten stoppen.

2. GPIF – 1.150 mrd $
Government Pension Investment Fund is het pensioenfonds uit Japan. Als de website bekeken wordt, dan gelooft men niet dat hier een mega-fonds achter zit. Een student zou de website namelijk gemaakt kunnen hebben.

Government Pension Investment Fund (GPIF)

Het fonds heeft vier principes hoe het geld geïnvesteerd moet worden, waarbij ‘stabiliteit’ een van de kernwaarden is.

1. SSTFs – 2.789 mrd $
De Amerikanen beheren het grootste fonds: Social Security Trust Funds.  Het fonds wordt gevoed door premies bij werkenden. Vervolgens wordt het bedrag ter beschikking gesteld aan gepensioneerden en ‘afgekeurde’ werknemers.

SSTFs is een trust fund, waarbij de overheid garant staat voor eventuele tekorten.

Ennuh?
De discussie gaat er altijd over of de overheid bankier moet spelen. Moet de overheid de ‘Robin Hood’-rol op zich nemen?  Is de overheid (lees: de politiek) hier de meest geschikte persoon voor?

Het mooiste is in ieder geval om van geld geld te maken. Dat levert ook geen milieuvervuiling op…

 

Met knipoog,
Martijn Huslen
Onderzoek Overheid in Nederland