corruptie1

Staken
Een staking is het tijdelijk stoppen met het leveren van arbeid om een sociaal-politiek doel te bewerkstelligen. Het is een vorm van protest. Helaas zien we dat dit protest vaak gericht is op de overheid.

Negen voorbeelden van stakingen uit het verleden, waarbij de overheid de boosdoener is.

1. Staking tegen (deelname aan) de Irak-oorlog
Wel of niet deelnemen aan de oorlog in Irak (2002). De deelname aan de oorlog zorgde voor veel burgerprotesten. Wereldwijd traden mensen naar buiten; ook in Nederland waren er protesten.

In Europa zorgde de massale protesten voor een opname in De Guinness of Records. 3.000.000 protesterende mensen werden er geregistreerd.

Volgens de Franse onderzoeker Dominique Reynie protesteerden er wereldwijd 36 miljoen mensen tegen deelname aan de Irak-oorlog. Een staatshoofd dient sterk in de schoenen te staan om dan alsnog de duim omhoog te steken (en te houden).

2.No Monti-dag in Rome (protest tegen recessie)
In oktober 2012 protesteerden circa 100.000 Italianen, volgens de organisatie, tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Italiaanse regering. De maatregelen waren ingesteld, door premier Mario Monti, om Italië te wapenen tegen de slechte economische vooruitzichten.

3. De Oranjerevolutie in Oekraïne
De Oranjerevolutie was een aaneensluiting van grootschalige protesten en demonstraties, die vanaf november 2004 spontaan van de grond kwamen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, waarin de belangrijkste kandidaat van de oppositie (Viktor Joesjtsjenko) het onderspit delfde met de zittende coalitiekandidaat (Viktor Janoekovytsj). De staatsmedia schenkte alleen aandacht aan de coalitie-kandidaat.

De Oranjerevolutie duurden circa 2 maanden en zorgden voor massale media-aandacht.

Protest2

SIRE-campagne?

4. Anti-corruptiebeweging India
India staat bekend om de corruptie. Althans, dat zegt Arvind Kejriwal. Hij was de corruptie, als belastingbetaler, spuugzat en begon een eigen anti-corruptie beweging in 2013. Vervolgens scoorde hij goed bij de verkiezingen met de naam ‘De Gewone Man’.

Hij zal vast geïnspireerd zijn door Anna Hazare, die in 2011 ook een anti-corruptiebeweging begon. In april 2011 begon hij een hongerstaking om druk op de overheid uit te oefenen. Hij wilde een ombudsman die een second opinion kan geven bij eventuele corruptieschandalen.

Zijn hongerstaking leidde tot een kettingreactie in het land; duizenden Indiërs gingen ook in hongerstaking. In augustus 2011 werd Anna Hazare opgepakt.

Inmiddels worden zijn wensen (deels) uitgevoerd door de Indiase overheid.

5. Gaza protest
De gevechten rondom de Gaza-strook roepen vele protesten op. Zowel voor- als tegenstanders protesteren, wat regelmatig ook in het nieuws te lezen valt.

In 2014 protesteerden 150.000 mensen in London om de Britse regering te dwingen tot interventie. Het is noemenswaardig dat dit protest geen ongeregeldheden heeft opgeleverd. Niet veel later volgde een soortgelijke demonstratie in Cape Town (Zuid-Afrika). Hieraan namen 200.000 mensen deel.

6. Ierse Protesten
In Ierland kennen ze Waterprotesten. De Ieren verzetten zich massaal tegen de door de overheid aangestuurde ‘meters’ die het waterbedrijf Irish Water sinds 2013 installeert. Ieren betalen circa €4,50 per 1.000 liter water, terwijl in Nederland hetzelfde aantal liter circa € 1 kost.

De Trojka (een samenwerkingsmandaat bestaand uit o.a. het Internationaal Monetair Fonds) legde Ierland in 2012 deze maatregel op als onderdeel van een reeks bezuinigingsmaatregelen.

Diverse burgerprotesten volgden en zullen er nog volgen. Cijfers van 25.000 demonstranten, per protest, worden genoemd.

Burgers protesteren

Revolutie definitie: een plotselinge opstand van het volk of verandering.

7. Studentenprotesten in Columbia
Eerder dit jaar waren het de studenten in Amsterdam. In Columbia ging het er echter iets harder aan toe.

Aanleiding was een bezuiniging van de overheid op het onderwijs, waarbij de bedoeling was om het onderwijs te privatiseren om zo extra financieringsstromen te krijgen. In 2011 gingen 20.000 tot 30.000 studenten de straat op in de hoofdstad Bogoto.

7. Protesten tegen (deelname aan) de oorlog in Afghanistan
De meningen verschillen over de deelname aan de oorlog in Afghanistan. Onder andere in Amerika heeft dit van 2001 tot 2011 tot protesten geleid.

De protesten tegen de oorlog in Afghanistan zijn één van de langste burgerprotesten tegen de overheid. Een ander lang burgerprotest vond tevens in Amerika plaats: de Vietnam-oorlog.

8. Vrijheidsmars Pakistan
Van augustus 2014 tot december 2014 vinden er protesten plaats tegen Minister President Mian Nawaz Sharif, die in 2013 gekozen was. Aanleiding is de economische depressie in het land. Pakistaan Thereek-e Insaaf is de leider van het protest en eist nieuwe verkiezingen. De politie grijpt hard in met o.a. traangas en knuppels en kritische media werd de mond gesnoerd.

Het protest eindigt nadat zeven bewapende mannen een openbare school aanvallen.

In 2012 was er al eerder de Lange mars. Een soortgelijk verhaal met als enig verschil de actoren.

9. Het Griekse protest tegen deelname Europa (en overige landen)
Uit protest tegen het akkoord met Europa protesteren vele Griekse inwoners (15 juli 2015). Diverse rellen braken uit.

Interessant is om te vernemen, dat simultaan in andere Europese landen soortgelijke demonstraties plaatsvinden. Ook zijn zij tegen deelname van Griekenland. Het woord ‘solidariteit’ wordt op proef gesteld.

Ennuh?
Militair gezien wint de overheid (bijna) altijd; maar politiek gezien niet. Zodra de overheid de publieke opinie verliest, dan is het dweilen met de kraan open.

Ongeacht of het water afkomstig is uit Nederland of uit Ierland….

Blije burger

Het is vrij eenvoudig. Luister gewoon naar de burger.

 

Martijn Hulsen
Onderzoeker Overheid in Nederland