China

CPP is het kloppend hart van China

De grootste politieke partij van de wereld heeft ruim 80.000.000 leden. Het betreft de Chinese communistische partij (CCP).

Ter vergelijking: in Nederland kent de grootste politieke partij 53.107 leden (CDA, 2015).

Met zo’n groot aantal leden kunnen leuke ledenprogramma’s worden opgezet. Uiteindelijk draait alles om macht.

Macht = invloed
Macht is m.i. geen vies woord. Uiteindelijk heeft een persoon macht nodig om dingen voor elkaar te krijgen.

De communistische partij (CCP) heeft invloed op hetgeen een inwoner in China ziet op TV, hoort op de radio, leert op school, het aantal kinderen dat hij/zij mag krijgen (inmiddels aangepast) en het werk.

China2

Macht is invloed, mits gezag wordt uitgestraald(?)

Wordt vandaag nog lid
Door lid te worden van de communistische partij krijgt het partijlid enkele privileges. Denk aan meer mogelijkheden op gebied van studie en werk. Om lid te worden van de CCP, is een kruiwagen wel gewenst aangezien er een pyramidestructuur heerst.

Bestuur
Het bestuur van de communistische partij bestaat uit elite mensen, zoals hogere overheidsfunctionarissen en legerofficieren. De representativiteit van de partij is scheef: 80% is man; 20% vrouw. Daarnaast is de jeugd ondervertegenwoordigd.

De CPP heeft een private eigendomsrecht waardoor ze (economisch) kunnen handelen op de aandelenmarkt. Dit wijkt overigens af van de oorspronkelijke communistische ideeën.

En het communisme dan?
In de Chinese grondwet staat:

‘De Chinese burgers van diverse etnische oorsprongen zullen doorgaan met het volgen van de democratische volks­dic­ta­tuur en het socialistische pad onder leiding van de Chinese Communistische Partij met als leidraad het Marxistisch-Leninisme, Mao Zedongs ideologie, Deng Xiaopings theorie en de belangrijke gedachte van de ‘Drie Representaties’. (wiki, 2015)

De CCP draagt uit dat haar theorieën correct zijn en dwingt vraagt het Chinese volk deze doctrines principes te leren en te volgen .

Afgezien van enige economische vrijheid ontbreken tot op de huidige dag alle democratische vrijheden bij CPP zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers, vrijheid van vergadering en vereniging, vrijheid tot vakbondsvertegenwoordiging en andere kenmerken als scheiding der machten, representatief meerpartijen parlement.

Dit alles ontbreekt omdat het strijdig is met de partijbelangen van de CCP.

Hete bami
Zoals eerder beschreven in de blog zet eens een bril op en de paarse krokodil bijt (helaas) niet is er echter meer dan één waarheid. De bami wordt meestal minder heet gegeten, dan dat hij opgediend wordt…

Nǐ hǎo ,
Martijn Hulsen

China1

Niet Engels maar Chinees is de wereldtaal