Coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken, een besmettelijke luchtweginfectie bij de mens. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten, meld het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Het virus grijpt snel om zich heen. Daar waar het in december 2019 een ver-van-mijn-bed-show leek, werd in februari 2020 de eerste besmetting in Nederland vastgesteld. Zowel Nederland als overige landen op de wereld zijn bezig met maatregelen te treffen om de verspreiding van het virus zo minimaal mogelijk te houden.

Onderzoeken onder Tip-burgerpanels

Sinds begin maart raadpleegt Toponderzoek haar Tip-burgerpanelleden middels een korte vragenlijst van circa 10 vragen over het coronavirus.
Maakt men zich zorgen over de komst van het virus? Welke maatregelen neemt men zelf ter voorkoming van het virus? Vindt men dat ze voldoende geïnformeerd zijn over de getroffen maatregelen en de klachten van het virus? Wat kan volgens u bijdragen aan het stoppen van verdere verspreiding van het virus?

Antwoorden op bovenstaande vragen zijn vanaf begin maart gesteld aan de respondenten van onderstaande Tip-burgerpanels.
Benieuwd naar de resultaten per regio? Klik dan op één van de gemeente of regionamen in de tabel hieronder.

Lokale democratie versterken?

Toponderzoek helpt u graag bij het inzetten van burgerparticipatie instrumenten. 

Overige onderzoeken

Naast Toponderzoek doen overige onderzoeksbureaus momenteel ook onderzoek naar de impact van het coronavirus.

Johns Hopkins University & Medicine

Het John Hopkins Univerisity & Medicine (JHU) heeft een website opgericht met alle informatie over het coronavirus.

Tevens hebben zij een interactief dashboard opgesteld, waar alle bekende positief geteste personen, het aantal overledenen en het aantal herstellende personen opgenomen zijn.

EenVandaag Opiniepanel

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen uit alle delen van de bevolking en gespreid over het hele land. Wekelijks geven zij hun mening over actuele onderwerpen als politiek, economie, gezondheidszorg en criminaliteit. 

De afgelopen weken heeft het EenVandaag Opiniepanel diverse onderwerpen die betrekking hebben op het coronavirus gepeild. De resultaten van deze onderzoeken zijn hier terug te vinden.

Ipsos

Ipsos is grenzeloos nieuwsgierig naar mensen, markten, merken en de samenleving. 

Reden genoeg om verschillende onderzoeken uit te zetten over het coronavirus. Resultaten van deze onderzoeken zijn hier terug te vinden.

Maurice de Hond

Maurice de Hond peilt meerdere malen per week wat men vindt van actuele onderwerpen. Resultaten het onderzoek van De Hond zijn terug te lezen op de website van Trouw.

RIVM – Infectieradar

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu volgt de ontwikkeling van het Coronavirus op basis van de verplichte meldingen van besmettingen door artsen. Maar veel mensen hebben lichte klachten en worden niet getest. Hierdoor is steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. Met Infectieradar is het mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het Coronavirus.

* Momenteel heeft de website infectieradar.nl technische problemen.

Update 24 maart 2020
Het RIVM heeft vandaag een update gedeeld met betrekking tot de website infectieradar.nl. De update is hier te lezen.

Corona bij kinderen

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van het ministerie van Volksgezondheid heeft geadviseerd om een onderzoek te doen naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus onder kinderen. Het onderzoek is op 19 maart 2020 opgestart. Zodra de resultaten bekend zijn, worden deze hier vermeld.

Lees de aankondiging hier.

Update 24 maart 2020
Het RIVM heeft aan Nieuwsuur laten weten dat het onderzoek later opgestart wordt in verband met de voorbereidingstijd. Het onderzoek zal de komende 6 weken lopen. Het RIVM verwacht voor 6 april geen uitslagen.

Bloedbanken

Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken een landelijk bevolkingsonderzoek starten naar het nieuwe coronavirus. Binnen een paar weken moet het testen gaan beginnen.

Lees de aankondiging hier. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, worden deze op deze pagina gepubliceerd.

Covid-19 barometer

Hoe kunnen merken het best met de coronacrisis omgaan? Kunnen zij nog reclame maken bijvoorbeeld, en zo ja, waar moeten ze dan rekening mee houden? Hoe kunnen ze het best communiceren in deze roerige tijden?

De afgelopen week vroeg Kantar meer dan 25.000 mensen in meer dan 30 markten over de hele wereld waaronder Nederland of ze met hen wilden delen hoe het coronavirus hun dagelijkse leven beïnvloedt. De resultaten van dit onderzoek zijn hier terug te vinden.

 

DVJ Insights

DVJ Insights monitort meerdere malen per week de situatie in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland.

De resultaten van deze monitor zijn hier terug te lezen.